Lajitteluohje

Lajitteluohje


1. Käytetty puujäte

Puhdas puu
Kemiallisesti käsittelemätöntä puuta tai puutuotteita, joista voidaan valmistaa mm. biopolttoaineita. Näitä ovat mm. puupakkaukset ja -lavat, uudisrakennuksilta tuleva käsittelemätön rakennuspuu, betonilaudoitus (puhdistettu), puuviilu, liimaa sisältämättömät kuitulevyt, pinnoittamaton HDF-levy ja lämpöpuu. Materiaali saa sisältää pieniä määriä nauloja, hakasia ja ruuveja yms. metalleja.

Sekalainen puu
Kemiallisesti käsiteltyä puuta tai puutuotteita, joista voidaan valmistaa mm. biopolttoaineita. Näitä ovat mm. maalattu rakennuspuu, valumuottipuut, vaneri, lastulevy, liimaa sisältävät kuitulevyt, MDF-levy, kalustelevyt, pinnoitettu HDF-levy, puu- tai MDF-listat. Materiaali saa sisältää pieniä määriä heloja, nauloja, hakasia yms. metalleja

Purku- ja saneerauspuu
Sekalaista puujätettä, jota voidaan hyödyntää mm. energian tuotannossa. Materiaali on rakennusten purku - ja saneerauskohteista tulevaa vanhaa sekalaista puumateriaalia ja puutuotteita. Materiaali saa sisältää pieniä määriä eristepaperia ja -pahvia sekä puupurua ja -lastua. Purku- ja saneerauspuusta on ennen toimitusta eroteltava pois kyllästetty puuaines sekä rakennusjäte. Materiaali saa sisältää pieniä määriä heloja, nauloja, hakasia yms. metalleja.

2. Luonnon puumateriaali

Lajiteltuja luonnonmateriaaleja, joista voidaan valmistaa mm. biopolttoaineita.

Risut
Oksat, pensaat, rangat, latvukset sekä sekalainen harvennus- ja raivauspuu.

Kannot
Kannot, juuristot ja tyvipuut. Materiaali saa sisältää pieniä määriä juuristossa kiinni olevaa puhdasta maa-ainesta. Sekakuormat luokitellaan kantojen hinnan mukaisesti.

3. Rakennusjäte

Rakentamisen ja saneeraamisen hyödyntämiskelpoista materiaalia sisältävä sekalainen jäte. Materiaali ei saa sisältää vaarallisia jätteitä.

4. Pakkaus- ja energiamateriaali

Puhtaat lajiteltavat jakeet
Syntypaikkalajiteltua materiaalia, jota voidaan hyödyntää materiaalina sekä raaka-aineina energian tuotannossa. Saa sisältää puuta, muovit (01,02,04,05,06,07), materiaalin kierrätykseen soveltumatonta pahvia ja paperia , stryroksia , kartonkia ja tekstiiliä. Materiaali ei saa sisältää PVC - muovia eikä biojätettä

Epäpuhtaat jakeet
Materiaali josta osa voidaan hyödyntää lajittelemalla energian tuotannon raaka-aineiksi.

Paperin lajitteluohje

Paperin keräyksen eli keräyspaperin joukkoon kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet, värilliset paperit, kirjekuoret ja uusiopaperi. Keräyspaperin joukkoon voi laittaa myös puhelinluettelot.

Paperinkeräykseen ei saa laittaa kirjoja, kertakäyttöastioita, jäljentäviä papereita, kopiopapereiden kääreitä, paperikasseja, pahvia ja kartonkia, lahja- ja käärepapereita, tietosuojapapereita tai muovia. Kopiopapereiden kääreissä on muovia, joten ne kuuluvat energiajakeeseen.

Pahvin lajitteluohje

Pahvinkeräyksen joukkoon kuuluvat pahvilaatikot, ruskea kartonki, voimapaperi ja aaltopahvi sekä ruskeat paperikassit.

Pahvinkeräykseen eivät kuulu märät tai likaiset pahvit, folio- tai kelmupahvit, styroksi, muovi tai nestepakkaukset. Märät ja likaiset pahvit kuuluvat energiajakeeseen.

Kalvomuovin lajitteluohje

Muovijätettä syntyy pääasiassa erilaisista muovipakkauksista. Muovijäte koostuu yleensä eri muovilaaduista, kuten kalvomuoveista, PE-muovista ja styroksista.

Muovin eli ns. kalvomuovin erilliskeräys onkin hyvä keino parantaa kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää. Useimmat muovit voidaan kierrättää uusiomuovin raaka-aineeksi tai hyödyntää energiana.

Kalvomuovia voidaan kerätä joko värillisenä- tai kirkkaana kalvomuovina.Värillisen kalvomuovin joukkoon saa lajitella kaikenväriset kalvomuovit, mutta kirkkaaseen kalvomuoviin saa laittaa vain kirkasta kalvomuovia.

Kalvomuovit

Kalvomuovien joukkoon lajitellaan PE-pakkaukset ja -kääreet, kiriste- ja kutistekalvot, kuplamuovit, tyhjät raaka-ainesäkit ja -kääreet sekä lavahuput.

Kalvomuovien joukkoon eivät kuulu muovipakkaukset, verkot, suursäkit, pakkausvanteet, styroksi, vaahtomuovi, lasikuitu, hiekka, sora tai muut maa-ainekset, vaaralliset jätteet tai biojätteet.

Muovin kierrätysohje

Muovinkeräykseen kuuluvat vain tuotteiden puhtaat muovipakkaukset, eivät itse muovituotteet. Muovinkeräykseen saa laittaa elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. Muovinkeräykseen kuuluu myös pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Tarvittaessa pyyhi tai huuhtaise tyhjät muovipakkaukset kylmällä vedellä ja anna kuivua. Irrota korkit, kannet ja suojakalvot erilleen, sillä ne ovat usein eri muovilaatua - tämä helpottaa muovien koneellista lajittelua. Pakkaukset voi löyhästi pakata muovikassiin ja laittaa kassissa muovin kierrätykseen.

Muovinkeräykseen ei saa laittaa erityisen likaisia muovipakkauksia tai PVC-muovia sisältäviä pakkauksia (merkitty tunnuksella 03), vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Muut muovituotteet, kuten lautaset, pulkat tai lelut, eivät myöskään kuulu muovinkeräykseen. Muovinkeräykseen ei saa laittaa biohajoavia pakkauksia, vaan ne tulee laittaa kompostiin tai sekajätteeseen. Muovinkeräykseen eivät kuulu kartonki- tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, vaan ne kuuluvat puolestaan kartonginkeräykseen. Yritystoiminnassa syntyvä muovijäte tai vaarallinen jäte ei kuulu muovinkeräykseen.

5. Talkoojäte

Kiinteistöjen siivoamisesta syntyvää sekalaista hyödyntämiskelpoista jätettä. Saa sisältää haravointijätettä sekä puu-, rakennus- ja pakkausmateriaaleja. Materiaali ei saa sisältää vaarallisia jätteitä eikä elintarvikejätteitä. Seuraavat jätteet hinnoitellaan erikseen, jos niitä löydetään kuorman tarkastuksessa, esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteet 30 € / kpl, akut 5 € / kpl, autojen renkaat 10 € / kpl, painekyllästetty puu 180,89 € / tonni (hinnat alv. 0%).

6. Metallit

Metallin kierrätykseen voi lajitella kaikki säilyketölkit ja metallipurkit, alumiinivuoat ja -foliot, kattilat ja paistinpannut, metallikannet, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, tyhjät ja paineettomat aerosolipullot sekä tyhjät alumiinituubit korkit irrotettuina.

Metalliset ruokapakkaukset kannattaa tyhjentää ja huuhdella. Säilyketölkit ja -purkit puolestaan kannattaa litistää tai latoa sisäkkäin, jolloin säästyy tilaa.

Keräysmetallin eli metalliromun joukkoon voi lajitella erilaiset metallituotteet, kuten metalliromut ja -pakkaukset, pellit, putket, kaapelit ja tyhjät tynnyrit sekä metallihuonekalut. Metalliromuun voi lajitella myös polkupyörät, kiukaat, koneiden ja laitteiden metalliosat, tyhjät ja paineettomat aerosolipurkit sekä tyhjät ja sivellinkuivat maalipurkit.

Metallin kierrätykseen eivät kuulu paristot tai muut vaaralliset jätteet, kaapelit ja muut sähkö- ja elektroniikkaromut. Metallinkeräykseen ei kuulu myöskään suurikokoinen metalliromu, joka ei mahdu astiaan. Hanaviinipakkausten sisäpussit eivät kuulu metallinkeräykseen vaan sekajätteeseen. Joissain Alkoissa on myös erikseen lajittelupiste hanaviinipakkausten sisäpusseille.

Keräysmetalliin ei saa laittaa vaarallisia jätteitä tai niillä likaantuneita romuja, kuten maalisia tynnyreitä tai astioita, sähkö- ja elektroniikkaromua, seosmateriaaleja tai eristettyjä ilmastointiputkia.

Vastaanottoehdot

Tavarantuoja vastaa tuomansa materiaalin laadusta ja laskun suorituksesta. Vastaanottaja voi kieltäytyä vastaanottamasta toimitusta, jos on syytä epäillä niiden sisältävän vastaanottoon kelpaamatonta materiaalia. Vastaanottajalla on oikeus velvoittaa tavarantuoja viemään pois tarkastuksessa vastaanottokelvottomaksi osoittautunut kuorma. Tästä aiheutuvista kustannuksista vastaa tavarantuoja. Kuorman purkuihin liittyvät apukonetyöt, kuten materiaalin alasnostot, lavojen kaavinnat sekä puristimien tyhjennykset suoritetaan vain tilaajan omalla vastuulla ja vain mikäli se katsotaan olevan mahdollista ilman ilmeistä vaurioriskiä.